SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU STUBIČKE TOPLICE


PLANA TRAJNOG USAVRŠAVANJA ZA FIZIOTERAPEUTE

 

DATUM NAZIV TEME
(VRSTA)
OPIS I CILJ PREDAVAČ
(VODITELJ)
MJESTO
ODRŽAVANJA
15.03.2018 Primjena fizioterapijskih postupaka kod bolesnika sa križoboljom Primjena manualnih tehnika i utjecaj vježbi istezanja  na bol u kralježnici Ivana Kraljić, bacc.physioth. Biblioteka bolnice
19.04.2018 Mini tensor u rehabilitaciji gornjih i donjih ekstremiteta Prikaz slučaja Jelena Šenjug, bacc. physioth. Biblioteka bolnice
17.05.2018 Vježbe za trudnice Fiziološke promjene u trudnoći, prikaz vježbi Anita Zebec, bacc.physioth. Biblioteka bolnice
20.09.2018 Helioterapija Prezentiranje korištenja sunčeve energije u terapijske svrhe Anita Jagar Kurtoić, bacc.physioth. Biblioteka bolnice

20.09.2018.

Helioterapija

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice održano je predavanje prema planu trajnog usavršavanja za fizioterapeute.  Anita Jagar Kurtoić, bacc.physioth. održala je predavanje na temu “Helioterapija”,  kojem su prisustvovali fizioterapeuti kako iz naše ustanove tako i iz okolnih ustanova.

Primjena sunčeve energije (toplina i svjetlost) u terapijske svrhe. Koristimo sunčeve infracrvene i ultraljubičaste zrake. Toplinske zrake osim što zagrijavaju dovode i do toplinskog eritema : mrljaste hiperemije kože , čak i na djelomično prekrivenim površinama tijela. Eritem se javlja 5 – 10 minuta nakon početka obasjavanja, a traje još ½ do 1 sat nakon završetka .

 


21.05.2018.

Vježbe za trudnice

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice održano je predavanje prema planu trajnog usavršavanja za fizioterapeute. Anita Zebec održala je predavanje na temu “vježbe za trudnice”,  kojem su prisustvovali fizioterapeuti kako iz naše ustanove tako i iz okolnih ustanova.

Osnovni preduvjet za vježbanje je zdrava trudnoća i odobrenje ginekologa koji vodi trudnoću. Za svaku je trudnicu bitno da se naprave barem osnovne vježbe koje će olakšati kretanje, smanjiti česte bolove u donjem dijelu leđa, poboljašti cirkulaciju u nogama i rukama i osigurati dobru posturu (držanje tijela).

 

 

 

 


19.04.2018.

Mini tensor u rehabilitaciji gornjih i donjih ekstremiteta

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice održano je predavanje prema planu trajnog usavršavanja za fizioterapeute. Jelena Šenjug održala je predavanje na temu “Mini tensor u rehabilitaciji gornjih i donjih ekstremiteta”,  kojem su prisustvovali fizioterapeuti kako iz naše ustanove tako i iz okolnih ustanova.

Prikazani su različiti načini primjene Mini tensora kod raznih dijagnoza. Primjena kod gornjih ekstremiteta – ruke te donjih ekstremiteta – noge.

 


15.03.2018.

Primjena fizioterapijskih postupaka kod bolesnika sa križoboljom

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice održano je predavanje prema planu trajnog usavršavanja za fizioterapeute. Ivana Kraljić održala je predavanje na temu “Primjena fizioterapijskih postupaka kod bolesnika sa križoboljom”,  kojem su prisustvovali fizioterapeuti kako iz naše ustanove tako i iz okolnih ustanova.

 

Bolesti lumbosakralne kralježnice i križobolja kao njihov najveći simptom danas su jedan od najučestalijih bolnih sindroma. Između 60-80% stanovništva u tijeku života pati od križobolje. Ovim predavanjem prikazana je fizioterapeutska procjena i rehabilitacija bolesnika s križoboljom te dan uvid u provedbu fizioterapijskih postupaka.