SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU STUBIČKE TOPLICE


PLANA TRAJNOG USAVRŠAVANJA ZA MEDICINSKE SESTRE

 

DATUM NAZIV TEME OPIS PREDAVAČ
(VODITELJ)
MJESTO
ODRŽAVANJA
23.02.2018. Utjecaj zaraznih bolesti na povijest Različite zarazne bolesti i epidemije su tijekom cijele povijesti pratile ljudska društva. U određenim povijesnim trenucima, upravo su epidemije mogle imati odlučujući utjecaj na kasniji tijek zbivanja. U izlaganju se analiziraju nekoliko takvih primjera: epidemija kuge u Europi , pojava tifusa tijekom rata  u Rusiji , pandemija španjolske gripe. Prikazani su etiologija obje bolesti, te epidemije i utjecaj na povijest koji su izazvale. Jelena Barišić,

prvostupnica sestrinstva

Biblioteka bolnice

13,30 sati

30.03.2018. Zdravstvena njega bolesnika sa CVI  

Moždani udar  je na visokom mjestu po uzroku smrtnosti i invalidnosti u razvijenim zemljama, a u Hrvatskoj na prvom mjestu kao uzrok invalidnosti. Do ispravljanja neuroloških deficita dolazi najbrže u prva tri mjeseca nakon nastanka moždanog udara  pa je to optimalni vrijeme za početak rehabilitacije. Jedan od najvažnijih dijelova sestrinske skrbi je postavljanje sestrinskih dijagnoza. One se formiraju iz niza problema koji su vezani za moždani udar. One su individualizirane, pa dokumentacija mora biti detaljna, uredna i sistematična da bi se na vrijeme mogle uočiti dodatne potrebe za skrbi i pratiti napredak bolesnika.

Jasna Horvat,

prvostupnica sestrinstva

Biblioteka bolnice

13,30 sati

11.05.2018. Čiste ruke za spas života  

Predavanje želi podsjetiti na izazov borbe protiv infekcija povezanih sa zdravstvenom zaštitom. Higijena ruku je već kroz 19. stoljeće bila shvaćena kao revolucija na polju sigurnosti zdravstvene skrbi te transformirala aktivnosti koje štite pacijente diljem svijeta i danas. Na žalost suprotno tome ključno je prikazati neprihvatljivim podatak da bolesnici u 21.st. još uvijek umiru od infekcija dobivenih u zdravstvenim ustanovama jer su izloženi mikroorganizmima koji se prenose rukama onih koji ih liječe i brinu se za njih .Cilj predavanja je da potakne svijest svakog zdravstvenog radnika kao pojedinca prema što boljem uspostavljanju vrijednosti čistoće ruku.

Helena Škudar

prvostupnica sestrinstva

Biblioteka bolnice

13,30 sati

26.10.2018. Uloga obitelji kod oboljelih od moždanog udara  

Moždani udar ne pogađa samo osobe koje su ga doživjele već i obitelj oboljelog. Istraživanja su pokazala da je skrb za oboljelog izvor stresa za članove obitelji. Osjećaju se nepripremljeni za odgovornost koju nosi briga za voljenu osobu .Najbolji oporavak se može postići ako je obitelj maksimalno uključena u skrb i rehabilitaciju  za bolesnika.Zdravstveni radnici su dužni obitelj educirati o načinu obavljanja pojedinih aktivnosti .Pomoć i podrška članova obitelji dodatno će osnažiti oboljelu osobu i podići želju za oporavkom.

Rudolf Pagadur,

prvostupnik sestrinstva

Tomislav Lovrek ,mt

Biblioteka bolnice

13,30 sati

 


11.05.2018.

Čiste ruke za spas života

 

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice održano je predavanje prema planu trajnog usavršavanja medicinskih sestara. Helena Škudar, bacc. med. tech. održala je predavanje na temu “Čiste ruke za spas života”,  kojem su prisustvovale medicinske sestre i tehničari kako iz naše ustanove tako i iz okolnih ustanova.

Higijena ruku je već kroz 19. stoljeće bila shvaćena kao revolucija na polju sigurnosti zdravstvene skrbi te transformirala aktivnosti koje štite pacijente diljem svijeta i danas. Na žalost suprotno tome ključno je prikazati neprihvatljivim podatak da bolesnici u 21.st. još uvijek umiru od infekcija dobivenih u zdravstvenim ustanovama jer su izloženi mikroorganizmima koji se prenose rukama onih koji ih liječe i brinu se za njih .


30.03.2018.

Zdravstvena njega bolesnika sa CVI

 

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice održano je predavanje prema planu trajnog usavršavanja medicinskih sestara. Jasna Horvat, bacc. med. tech. održala je predavanje na temu “Zdravstvena njega bolesnika sa CVI”,  kojem su prisustvovale medicinske sestre i tehničari kako iz naše ustanove tako i iz okolnih ustanova.

Na predavanju smo upoznati sa uzrocima moždanih udara te važnost medicinskih sestri kod određivanja prave sestrinske dijagnoze i pomoći pacijentu. Moždani udar je na visokom mjestu po uzroku smrtnosti i invalidnosti u razvijenim zemljama, a u Hrvatskoj na prvom mjestu kao uzrok invalidnosti.

 


23.02.2018.

Utjecaj zaraznih bolesti na povijest

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice održano je predavanje prema planu trajnog usavršavanja medicinskih sestara. Jelena Barišić, bacc. med. tech. održala je predavanje na temu “Utjecaj bolesti na povijest”,  kojem su prisustvovale medicinske sestre i tehničari kako iz naše ustanove tako i iz okolnih ustanova.

U izlaganju su prikazani utjecaji epidemije kuge u Europi , pojava tifusa tijekom Napoleonovog pohoda u Rusiji, pandemija španjolske gripe. Prikazani su etiologija bolesti te epidemije i utjecaj na povijest koji su izazvale.