Park Matije Gupca 1, 49 244 Stubičke Toplice, Hrvatska | OIB 49018632737 | Telefon: +385 49 201 000 | E-mail: info©sbst.hr smjestaj©sbst.hr

    • 02 SVI. 16
    • 0
    Štruklijada 14.05.2016.

    Štruklijada 14.05.2016.

    ŠTRUKLIJADA

    Manifestacija čiji je osnovni cilj promocija i zaštita zagorskih štrukli, prepoznatljivog gastro brenda Zagorja. Manifestacija ima izložbeno-natjecateljski karakter u kojem se najbolji zagorski ugostitelji natječu za titulu „prvih štrukla Zagorja“.

    Priprema štrukli

    Omjer namirnica: izmiješa se pola glatkog i
    pola oštrog brašna, doda se mlake vode u koju
    se stavi malo octa, sol, jedno jaje, 2 žlice ulja i
    dobro se mijesi na dasci. Mijesi se tako dugo
    dok se tijesto ne počne odvajati od daske.
    Izmiješano tijesto se podijeli u mlinčeke,
    prekrije čistom krpom i pusti da stoji oko
    1 sat.
    Zatim se tijesto razvlači na stolu, stolnjaku
    ili plahti. Započinje se razvlačiti mlinčenjakom,
    potom se tijesto lagano polije uljem da se
    ne hvata za ruke i dalje se rukama razvlači.
    Najčešće se razvlači preko širine stola, a deblji
    rubovi uz kraj razvučenog tijesta rukom se
    strgaju. Tijesto se fila uz jedan rub, poškropi
    otopljenim maslacem, margarinom ili uljem
    (da se tijesto ne prime nego lista), tijestom se
    nadjev preklopi i potom se stolnjakom tijesto
    suče, rola do kraja. Postavlja se u namašćeni
    protvan i prijenosno se reže tanjurom na
    željenu veličinu. Ako se ne reže prijenosno,
    pečeni štrukli se režu nožem.
    Za sirne štrukle potreban je jedan kravlji sir,
    jaja, sol, vrhnje, a može se dodati i malo šećera
    da budu slatki.
    Sve se združđe vilicom ili rukom i fila se
    tijesto. Štrukli se slože u protvan i zaliju
    otopljenim putrom, margarinom, uljem i
    vrhnjem.

    Službena stranica Štuklijade: ŠTUKLIJADA

    Leave a reply →

Photostream