SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU STUBIČKE TOPLICE

  • 28 TRA. 17
  • 0
  Bolničke infekcije-predavanje

  Bolničke infekcije-predavanje

  BOLNIČKE INFEKCIJE

   

   

  Prema planu trajnog usavršavanja, dana 28.04.2017. u prostorijama biblioteke Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Marijana Zadravec, dr.med.spec.med. mikrobiologije  održala je predavanje na temu “Bolničke infekcije”.

  Bolničke infekcije su infekcije stečene tijekom hospitalizacije odnosno 48-72 h nakon prijma u bolnicu i unutar 10 dana od otpusta iz bolnice kuće. Bolničkim se infekcijama smatraju i infekcije stečene pri ambulantno učinjenim dijagnostičkim i terapijskim zahvatima i u izvanbolničkim zdravstvenim ustanovama, kao što su npr. infekcije mokraćnih putova nakon kateterizacije i infekcije ambulantno obrađenih kirurških rana. No, infekcije nastale u bolnici mogu se klinički očitovati i dugo nakon otpusta iz bolnice.

  Danas se bolničkim infekcijama smatraju i infekcije medicinskog osoblja koje su stečene u procesu njege i liječenja bolesnika. Uzročnici intrahospitalnih infekcija mogu biti gotovo svi mikroorganizmi: bakterije, virusi, gljivice i paraziti. Vrste bakterija, koje uzrokuju bolničke infekcije su se mijenjale u zavisnosti od primjene antibiotika i primjene novih dijagnostičkih i terapijskih, često agresivnih procedura.

  Učestalost i tipovi intrahospitalnih infekcija nesumnjivo ovise od mnogih faktora: profila bolnice, imunološkog stanja oboljelih, bolničke higijene, obučenosti osoblja, usvojene ili neusvojene doktrine primjene antibiotika u preventivne i kurativne svrhe, itd. Njihova pojava komplicira tok i ishod osnovnog oboljenja, produžava vrijeme liječenja i znatno povećava materijalne troškove.

   

  Leave a reply →

Photostream