SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU STUBIČKE TOPLICE

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju provodi fizikalne terapije pomoću raznih postupaka. Prema preporuci liječnika možete obaviti neke od niže navedenih terapijskih postupaka. Za termin prvog pregleda kod fizijatra obratite se na šalter za centralno naručivanje, a cijene terapija za privatne pacijente pogledajte u cjeniku.

fizikalna terapija

FIZIKALNA TERAPIJA

Kurativni postupci odvijaju se u zatvorenom bazenu – hidrogimnastika, individualne kupelji u Hubard-kadama i podvodnoj masaži; skupni i individualni programi medicinske i korektivne gimnastike u dvije suvremeno opremljene dvorane; radna i okupaciona terapija u likovnoj radionici. Primjenjuju se hidromasaža, ručna masaža, strojna i ručna limfna drenaža, akupresura, peloido i parafinoterapija, treninzi na Balans platformi. Poseban naglasak je stavljen na individualnu kineziterapiju gdje se provode vježbe i tretmani po Bobatu, Cyriax-u, Mc Kenziju te Mulliganu. Zastupljena je i potpuna elektroterapija (DDS, IFS, TENS, galvanizacija, elektrostimulacija, Kotzove struje, UZV, magnetoterapija, laser, KV, sollux).

UDARNI VAL

Udarni val

TERAPIJA UDARNIM VALOM (Swiss Dolorclast, extracorporeal shockwave therapy, ESWT) je neinvazivna terapijska metoda čiji se mehanizam djelovanja bazira se na akustičnim impulsima generiranim izvan tijela. Energija se prenosi i fokusira unutar tijela do dubine 4-7 cm. Mikrotraume koje izaziva udarni val dovode do smanjenja osjetljivosti receptora za bol te do povećanja lokalne cirkulacije (neovaskularizacija) što ubrzava procese cijeljenja u tretiranom tetivnom, mišićnom ali i koštanom tkivu.

KINESIO TAPING

SBST_kinesio_taping_trake_ozljeda

Kinesio Taping metoda je definitivna rehabilitacijska taping tehnika koja je dizajnirana kako bi se olakšao prirodni proces iscjeljivanja tijela, pružajući podršku i stabilnost mišićima i zglobovima, bez ograničavanja tjelesnog raspona pokreta, kao i pružanje produžene manipulacije mekog tkiva, te produžujući efekt manualne terapije određene kliničkim stanjem. Uspješno se bavi različitim ortopedskim, živčano-mišićnim, neurološkim i drugim medicinskim stanjima. Taping Metoda je terapijska tehnika koja ne pruža samo sigurnost pacijentu, već i rehabilitaciju. Ciljajući različite receptore unutar somatosenzornog sustava, traka ublažava bolove i olakšava limfnu drenažu mikroskopskim liftingom kože. To odizanje stvara vijuge na koži, što rezultira porastom intersticijskog prostora, te omogućuje smanjenje upale pogođenih područja.

Temeljem godina kliničkog korištenja, traka izričito se primjenjuje na pacijentima na osnovu njihovih stanja nakon evaluacije. Rezultati kliničke procjene diktiraju specifičnost aplikacije trake te druge moguće tretmane ili modalitete. Korištenjem jedne “I”, trake ili preinake u oblik “X”, “Y” ili druge specijalizirane oblike, kao i smjer i iznos natega stavljenog na traku u trenutku aplikacije, traka može se primijeniti u stotine načina i ima sposobnost ponovno obrazovati neuromuskularni sustav, smanjiti bol i upalu, poboljšati učinkovitost, spriječiti ozljede i potaknuti cirkulaciju i ozdravljenje, te pomoći u vraćanju tijela u homeostazu.

Evaluacija i procjena ključni su u liječenju bilo kojeg kliničkog stanja. Kako bi dobili željene rezultate od aplikacije trake neophodna kompletna procjena pacijenta. U nekim slučajevima, tretman određenih ozljeda može zahtijevati također liječenje drugih pripadajućih stanja. Ova procjena treba obuhvatiti manualni mišićni test, test opsega pokreta, procjena hoda, te bilo koji drugi ortopedski test koje se smatra potrebnim. Informacije dobivene od procjenom omogućiti će odgovarajuće liječenje. Traka može biti vrijedan dodatak ovog tretmana. Dokazano je da ima pozitivne fiziološke učinke na kožu, limfni i krvožilni sustav, fasciju, mišiće, ligamente, tetive i zglobove. Ona se može koristiti u kombinaciji s mnoštvom drugih tretmana i modaliteta unutar vaše klinike. Ima učinkovitost tijekom rehabilitacijske i kronične faze na ozljede, kao i u preventivne svrhe.

Elektrostimulacija mišića (COMPEX)

Compex

Elektrostimulacija mišića (COMPEX) je tehnika koja kontrahira mišiće električnim impulsima. Oni djeluju na mišić na način da reproduciraju prirodnu kontrakciju, takvu kakva se postiže fizičkom aktivnošću. Compex mišićni stimulatori reproduciraju u potpunosti jednake fiziološke učinke na motorički živac kao što ih reproducira mozak i uzrokuju da se mišić napne. Ljudski mišić ne zna od kud signal koji podražuje njen motorni živac dolazi, a signal od mišića postigne točno traženi učinak. Mozak neprestano proizvodi takve naredbe, koje se u obliku točno odmjerenog broja signala u minuti preko kralježnice prenose na motorički živac. Signal potom uzrokuje bilo samo trzaj ili potpunu kontrakciju, ako se ograničimo samo na ta dva učinka. Ako te signale nadomjestimo potpuno jednakima, koje reproduciramo u instrumentu i preko kablova i elektroda prenesemo do motoričkog živca određenog mišića, postići ćemo dakle isti učinak.

Elektrostimulacija mišića (KOTZ)

Elektrostimulacija mišića (KOTZ) Kotzove struje ili kako ih još zovu ruske struje spadaju u srednje frekventne struje. Koriste se za stimulaciju oslabljenih zdravih mišića. Svojim impulsnim dejstvom oni dovode do mišićne kontrakcije kroz koju se može aktivirati veliki procenat mišićnih vlakana. Mogu se koristiti posle duge imobilizacije ili u nekim drugim uslovima kada nam je potrebna kvalitetna kontrakcija a nije je moguće dobiti kroz aktivan pokret. Takođe ih koristimo da aktiviramo mišiće u izolovanoj kontrakciji i time učimo pacijenta kako da ih efikasno koristi kroz vežbe.

KV dijatermija

KV DIJATERMIJA Dijatermija je dubinska toplinska terapija gdje s energija dovedena izvana pretvara u toplinsku energiju u samom organizmu. To je konverzijska metoda termoterapije. Dijatermijom uspijevamo zaobići termoregulacijski mehanizam u koži, pa zagrijavamo dublje smještena tkiva. Treba biti oprezan, jer u dubljim tkivima prisutnost termoreceptora je oskudna.

Ultrazvuk po Seltzeru

Ultrazvuk po Seltzeru mehaničko toplotno, fizikalno-kemijsko i biološko djelovanje. Mehanički djeluje mikromasažom tkiva (unaprijeđuje staničnu izmjenu tvari, prokrvljenost i opskrbu kisikom). Toplinski djeluje povećanjem permeabilnosti staničnih membrana. Fizikalno kemijski djeluje unapređujući oksidacijske i reprodukcijske procese, razvijajući farmakološko aktivne tvari u tkivu (histamin i acetil kolin).

Galvanizacija

Galvanizacija je primjena istosmjerne, stalne struje radi liječenja. Njezinim djelovanjem mijenja se propusnost staničnih membrana, krvne žile se šire, poboljšavaju se metabolički procesi, pospješuje se resorpcija edema, smanjuje grč skeletnih mišića i ublažuje se bol. Dok galvanska struja stalne jakosti teče, ona ne podražuje mišić; mišićna kontrakcija nastaje samo kod prekida (otvaranja ili zatvaranja) strujnoga kruga. Galvanizacija se primjenjuje u trajanju od 10 do 20 minuta, obično 10 do 15 postupaka u jednoj seriji. Indikacije su različita bolna stanja, osobito neuralgije, oštećenja perifernih živaca, parestezije, bolesti krvnih žila i drugo.

Parafinske kupke

Parafinske kupke namijenjene su za intenzivnu njegu, vlaženje, stimulaciju i dubinsko čišćenje ruku i stopala. Posebno se preporučuju osobama sa suhom i umornom kožom, osobama koje su puno u kontaktu s kemikalijama i vodom.

Fango terapija

Fango terapija Ljekovito blato jača imunitet, potiče cirkulaciju i pokretljivost, a samim time i razmjenu i izlučivanje štetnih tvari nakupljenih u organizmu. Liječi i reumu, bolesti kičme i zglobova. Smanjuje mišičnu napetost i bolove. Osim u ljekovite svrhe, sve je popularnija upotreba blata u kozmetikologiji. Najvažnije je da koži vraća elastičnost i svježinu, potiče izmjenu tvari, što su presudni koraci u borbi protiv celulita i kilograma.

Kinetek

Kinetek predstavlja moderan aparat za pasivno razgibavanje zgloba. Koristimo ga kod smanjenog opsega pokreta koljenog zgloba, najčešće post-operativno, no i kod kontraktura različite etiologije. Nakon operacije koljenog zgloba iznimno je bitno postepeno povećavati opseg pokreta, a kinetekom možemo dozirati stupnjeve kao i pratiti napredak rehabilitacije. Aparat radi samostalno, po prethodno unesenim parametrima, a pacijent može samostalno povećati ili smanjiti opseg pokreta putem modernog ekrana, kao i ugasiti aparat ukoliko se pojavi bol. Tretman traje 30 minuta i najčešće prethodi individualnim vježbama.

Bobath

Bobath je fizioterapijski koncept razvijen na neurofiziološkoj osnovi. Ovu specijalnu fizioterapijsku formu etablirali su 40-ih godina bračni par Berta (fizioterapeut) i Karel Bobath (neurolog). U narednim desetljećima, sve do danas, koncept se razvija, modificira i unapređuje u skladu s razvojem neuroznanosti i fizioterapijske struke. U dječjoj neurološkoj fizioterapiji, Bobath-koncept (neurorazvojna terapija) je vodeći i čvrsti temelj terapijske intervencije upravo kod nedonoščadi, dojenčadi, male djece, djece i omladine. Dječji Bobath je certificirana fizioterapeutska dodatna edukacija fizioterapeuta.

McKenzie metoda

Karakteristika McKenzie metode je da, osim fizioterapeuta, i sam pacijent mora aktivno sudjelovati u provođenju terapije. Kod prvog dolaska pacijenta, treba učiniti McKenzie test kojim točno možemo odrediti u kojem se segmentu javlja bol i u kojem se smjeru razvija, te na taj način možemo planirati daljnji tijek terapije. Cilj same metode je smanjiti ili potpuno ukloniti tegobe i bol, povećati mobilnost kralješnice i ojačati pripadajuću muskulaturu.

PNF

PNF, Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija je filozofija liječenja koji se temelji na pretpostavci da svaki čovjek i onaj sa poteškoćama, ima neiskorištene psihofizičke mogućnosti. Cilj svakog liječenja je postići najviši nivo funkcioniranja te osamostaliti pacijenta u aktivnostima svakodnevnog života. Terapeut motivira pacijenta, nastoji ne izazvati bol, koristi zdravi dio tijela i na taj način djeluje na bolesno područje.

Vježbe u suspenziji

Vježbe u suspenziji Provode se u posebno konstruiranom pomagalu sa svrhom rasterećivanja težine samog ekstremiteta kako bismo na što lakši način povećali opseg pokreta kod zglobova zahvaćenih artrozom, jakim upalama i kod starije populacije.

Laserska terapija

Laserska terapija je namjenjena za anti-upalne, regenerativne bio-stimulirajuće i analgetske tretmane, a sama riječ laser znači pojačanje svjetlosti pomoću stimulirane emisije zračenja (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation). Terapija laserom stimulira sintezu kolagena ubrzavajući tako cijeljenje rana, ublažava bol (djeluje analgetski), smanjuje oteklinu, smanjuje ožiljna tkiva, ima toplinsko djelovanje i povoljno djeluje na imunološki sustav.

Transkutana nervna stimulacija (TENS)

Transkutana nervna stimulacija (TENS) je uporaba električne struje proizvedene u uređaju u cilju stimulacije živaca za terapeutske svrhe. TENS po definiciji pokriva kompletnu paletu struja koje se koriste za pobuđivanje živaca, iako se često koristi s restriktivnijom namjerom, odnosno da opiše vrstu impulsa proizvedenu od strane prijenosnih stimulatora koji se koriste za liječenje boli.

Dijadinamske struje

Dijadinamske struje su niskofrekventne, poluvalno ili punovalno ispravljene struje sinusoidnog oblika, frekvencije 50-100 Hz (poluvalne – 50 Hz, punovalne -100 Hz). Modulirane su po frekvenciji i jačini, uz kombinaciju dviju frekvencija koje se ritmički izmjenjuju. Danas se primjenjuju uglavnom četiri strujne kombinacije, odnosno modulacije, a najpoznatija je modulacija 4 koja se primjenjuje kao elektroblokada.
Djelovanje: smanjuje bol (analgetsko djelovanje), poboljšava cirkulaciju (širi krvne žile), na poprečno-prugastu muskulaturu (mišiće pod utjecajem naše volje): smanjivanje prevelike napetosti mišića, kod uklanjanja edema i hematoma, na glatku muskulaturu (mišiće koji nisu pod utjecajem naše volje): smanjivanje spazma želuca, crijeva, mokraćnog mjehura, uspostavljanje ravnoteže živčanog sustava (migrena, periferni cirkulatorni poremećaji na osnovi ateroskleroze, Bźrgerova bolest, Raynaudova bolest, Sudeckova distrofija…)

Interferentne struje

Interferentne struje nastaju iz dviju sinusoidnih izmjeničnih struja koje se preklapaju u intenzitetu, fazi i frekvenciji. Interferencija se događa u tkivima u dubini, a prema autoru koji ih je uveo u praksu nazivaju se još i Nemecovim strujama. Interferentne struje spadaju u srednjefrekventne struje kojima se ulazna frekvencija kreće oko 4000 Hz. S obzirom na frekvenciju sinusoidnih izmjeničnih struja, njihov intenzitet i fazu, nastaju 3 oblika interferencije: aditivna, oduzimajuća superpozicija, superpozicija s poništavanjem intenziteta. Interferencija nastaje križanjem dviju sinusoidnih izmjeničnih struja pod pravim kutom. Ulazna frekvencija jedne je 4000 Hz, druge 3900 ili 4100 Hz, te iz toga nastaju interferentne struje frekvencije od 100 Hz.

Magnetoterapija

Magnetoterapija Terapija magnetom ne utječe ciljano ni na jednu indikaciju, nego poboljšava mikrocirkulaciju i funkciju stanice. Tako se cijelo tijelo regenerira i potiče metabolizam. Magnet potiče cirkulaciju, opušta mišiće i smanjuje bol, upalu i ukočenost.

Podvodna masaža

Podvodna masaža

Podvodna masaža je zapravo masaža vodenim mlazom i kombinacija je hidroterapije i mehanoterapije kod koje se koristi nekoliko fizikalnih faktora: toplina, uzgon, hidrostatski tlak i pritisak na ekstremitete. Uz to postoji i mogućnost vježbanja u kadi.

Hidroterapija

Hidroterapija

Hidroterapija ima izrazito pozitivno djelovanje na koštano-mišićni sustav, ali i na srčano-žilni te dišni sustav. Voda kao terapijski medij ima posebnu važnost za provođenje medicinske gimnastike. Obuhvaća vanjsku ili unutrašnju upotrebu vode u svrhu liječenja bolesti ili traume. Omogućuje izvođenje aktivnog pokreta s manjim angažmanom mišića od onog izvan vode.