SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU STUBIČKE TOPLICE

U Specijalnoj bolnici obavljaju se specijalistički pregledi iz različitih područja. Za termin pregleda obratite se na šalter za centralno naručivanje, a cijenu pregleda za privatne pacijente pogledajte u cjeniku.

 

NEUROLOŠKA AMBULANTA i EMNG


EMNG

EMNG je nezamjenjiva metoda kod bolesti mišića i perifernih živaca. Sastoji se od dva dijela – neurografije i miografije. Neurografijom se ispituje brzina provodljivosti motornih i osjetnih živaca te kvaliteta odgovora koji se pri tome dobiju. Koriste se površne elektrode, a stimulira se strujom promjenljive jakosti koja nije posebno neugodna. Miografija ispituje primarnu bolest mišića prvenstveno sterilnom igla elektrodom što nije posebno ugodno, ali je metoda nezamjenjiva jer daje pravi odgovor o realnom stanju mišića. Da bi se koristila samo u iznimnim slučajevima prije pretrage se uzme detaljna anamneza i neurološki status. Ponekad se radi i površnim elektrodama, ali daje uočljivo manje pouzdane podatke.

RADIOLOŠKA AMBULANTA I UZV


Color Doppler arterija

Color Doppler arterija – je pretraga koja omogućava točnu anatomsku i funkcijsku promjenu na suženoj ili začepljenoj arteriji.

Color Doppler vena – pretraga koja omogućava dijagnostiku proširenih vena te otkrivanje ugrušaka (tromba) unutar površnih i dubokih vena uz procjenu protoka krvi u venama.

Color dopler karotida i vertebralnih arterija

Color dopler karotida i vertebralnih arterija – dijagnosticira se stanje karotidnih i vertebralnih arterija u području vrata koje su zadužene za prehranu mozga. Dio unutar mozga dijagnosticira se pomoću transkranijskog doppler-a, koji također mjeri brzinu strujanja krvi te pokazuje stupanj suženja krvnih žila. Pretraga služi i za praćenje bolesnika kod kojih je već utvrđeno suženje karotida, te bolesnika u kojih je izveden operativni zahvat na karotidnima arterijama.

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena – složena je pretraga, kojoj je cilj prikazati različite abdominalne strukture. U trbuhu (abdomenu) nalaze se parenhimni (“mesnati”) organi, kao što su jetra, gušterača, slezena, bubrezi i nadbubrežne žlijezde. Osim njih, postoje i šuplji organi probavnog sustava: želudac, dvanaesnik, tanko i debelo crijevo. Tu su još žučni sustav (žučni vodovi u jetri i izvan nje, žučna vrećica) i mokraćni sustav (bubrežne čašice, nakapnice, mokraćovodi, mokraćni mjehur).

Ultrazvuk lokomotornog sustava

Ultrazvuk lokomotornog sustav – kod odraslih, najčešća se primjenjuje kod: napuknuća mišića, tetiva i ligamenata, povreda meniskusa, izljeva u zglobovima , krvnih podljeva, gnojnih upala, cista i tumora ruku i nogu, okoštavanja oko zglobova, slobodnih zglobnih tijela, a može se koristiti i kod prijeloma kostiju te posebno u otkrivanju poremećaja arterijske i venske cirkulacije ruku i nogu. Ultrazvukom se mogu vidjeti zlogobovi i meka tkiva. Ovaj vid dijagnostike najčešće se koristi kod povrede mekih tkiva ili zglobova, kao i kod upala i bola u zglobu ili u tkivu nepoznatog uzroka. Ultrazvuk zgloba se takođe koristi u slučajevima kada u zglob treba dati, pomoću injekcije, određenu terapiju (intraartikularno) ili punktirati zglob da bi se izvadila “voda” iz zgloba.

UZV štitnjače

UZV štitnjače – ultrazvuk predstavlja bezbolan i bezopasan pregled štitne žlijezde te uz klinički pregled i određivanje hormona štitnjače mora biti jedna od prvih dijagnostičkih pretraga štitnjače. Njime se može dobro vidjeti veličina i struktura lijevog i desnog režnja te srednjeg dijela štitne žlijezde koji se zove istmus. Iz toga možemo izračunati težinu i volumen štitnjače što je osobito važno pri praćenju veličine difuzno povećane štitne žlijezde. Također, dosta karakterističnu ultrazvučnu sliku daje kronična upala štitnjače koja se zove Hashimotov tireoiditis. ultrazvuk štitnjače je ultrazvučni pregled štitne žlijezde koji omogućuje točnu procjenu veličine štitne žlijezde, njezinu unutarnju strukturu (ciste, dobroćudni i zloćudni tumori, upalne bolesti itd.).

Ultrazvuk vrata

Ultrazvuk vrata – ultrazvučni pregled štitne žlijezde, limfnih čvorova te ostalih dobroćudnih izraslina i zloćudnih tumora vrata.

Transabdominalni UZV prostate

Transabdominalni UZV prostate – prostata se pregledava prstolikom transrektalnom ultrazvučnom sondom koja se uvodi u rektum. Izravni dodir sonde visoke rezolucije i prostate omogućuje preciznu analizu. Točno se prikazuju konture prostate u sve tri dimenzije. Iz te tri dimenzije može se točno odrediti volumen (masa) prostate što ima određeni utjecaj na planiranje daljeg dijagnostičkog postupka i liječenja. Finom analizom ultrazvučne strukture prostate moguće je dijagnosticirati neoplazme, adenome, apscese, difuzne upale, ciste i kalcifikate.

UZV utvrđivanje rezidualnog urina

UZV utvrđivanje rezidualnog urina – određivanje ostatne količine urina u mokraćnom mjehuru (rezidualni urin) scintigrafskom tehnikom povezano je s davanjem intravenozne injekcije, zahtijeva skupu opremu, skupi radioaktivni izotop, a cijeli postupak traje relativno dugo.

UZV bubrega i mokračnog mjehura

UZV bubrega i mokračnog mjehura – urološki ultrazvuk obuhvaća prikaz bubrega, mokraćnog mjehura, prostate i testisa – skrotuma. Na pretragu treba doći punog mjehura.

RTG nativni urotrakta

RTG nativni urotrakta – to je rtg snimanje bez kontrasta. Prikazuje se dijagnoznamogućnost nativne rendgenografije urotrakta i rendgenska slika patoloških stanja i oboljenja urotrakta na nativnom rendgenogramu urotrakta: anomalije urosistema (agenezija, aplazija, ektopija bubrega, potkovičast, grbav bubreg, urođene ciste bubrega, m. Lenarduzzi), parazitarna oboljenja (hidatidoza bubrega, schistosomiasis urosistema), nefrokalcinoza, pijelonefritis kalkuloza, tuberkuloza bubrega, urolitijaza i tumori urogenitalnog sistema (Wilmsov tumor, neuroblastoma, miom uterusa).