Štruklijada 14.05.2016.
ŠTRUKLIJADA
Manifestacija čiji je osnovni cilj promocija i zaštita zagorskih štrukli, prepoznatljivog gastro brenda Zagorja. Manifestacija ima izložbeno-natjecateljski karakter u kojem se najbolji zagorski ugostitelji natječu za titulu „prvih štrukla Zagorja“.
Priprema štrukli
Omjer namirnica: izmiješa se pola glatkog i
pola oštrog brašna, doda se mlake vode u koju
se stavi malo octa, sol, jedno jaje, 2 žlice ulja i
dobro se mijesi na dasci. Mijesi se tako dugo
dok se tijesto ne počne odvajati od daske.
Izmiješano tijesto se podijeli u mlinčeke,
prekrije čistom krpom i pusti da stoji oko
1 sat.
Zatim se tijesto razvlači na stolu, stolnjaku
ili plahti. Započinje se razvlačiti mlinčenjakom,
potom se tijesto lagano polije uljem da se
ne hvata za ruke i dalje se rukama razvlači.
Najčešće se razvlači preko širine stola, a deblji
rubovi uz kraj razvučenog tijesta rukom se
strgaju. Tijesto se fila uz jedan rub, poškropi
otopljenim maslacem, margarinom ili uljem
(da se tijesto ne prime nego lista), tijestom se
nadjev preklopi i potom se stolnjakom tijesto
suče, rola do kraja. Postavlja se u namašćeni
protvan i prijenosno se reže tanjurom na
željenu veličinu. Ako se ne reže prijenosno,
pečeni štrukli se režu nožem.
Za sirne štrukle potreban je jedan kravlji sir,
jaja, sol, vrhnje, a može se dodati i malo šećera
da budu slatki.
Sve se združđe vilicom ili rukom i fila se
tijesto. Štrukli se slože u protvan i zaliju
otopljenim putrom, margarinom, uljem i
vrhnjem.
Službena stranica Štuklijade: ŠTUKLIJADA