SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU STUBIČKE TOPLICE

  • 20 STU. 15
  • 0
  Završena posljednja faza obnove objekta Maksimilijan

  Završena posljednja faza obnove objekta Maksimilijan

  U četvrtak 19. studenog 2015. svečano je obilježen završetak izvođenja radova na sanaciji krova i fasade objekta Maksimilijan sjeverno krila. Radovi su obuhvatili obnovu krovišta, izvođenje hidroizolacije, zamjenu vanjske stolarije te adaptaciju pročelja. Ukupna vrijednost radova iznosila je 700.000 kn, čije financiranje je osigurano sredstvima Ministarstva kulture za provođenje programa zaštite kulturnog dobra kupališne zgrade Maksimilijan i to u iznosu od 500.000 kn, dok je ostatak financiran vlastitim sredstvima. Ovim radovima završeno je kompletno vanjsko uređenje objekta Maksimilijan, a radovi su nastavak kontinuiranog rada i ulaganja u objekt koji je još davne 1814. godine sagradio Maksimilijan Vrhovec, a koji se želi sačuvati u njegovom izvornom obliku.

  Župan Željko Kolar je istaknuo da se Specijalna bolnica u Stubičkim Toplicama može pohvaliti velikim iskorakom koji je u samo nekoliko godina učinjeno u samoj organizaciji rada bolnice i kvaliteti pružanja usluga pacijentima. “Čestitam ravnatelju i njegovom timu na odlično obavljenom poslu, ovo je primjer odgovornog rada svih zdravstvenih ustanova Krapinsko-zagorske županije, zbog čega sam uvjeren da ćemo ispuniti našu želju i postati lider lječilišnog turizma u cijeloj Hrvatskoj” naglasio je župan Kolar i zahvalio Ministarstvu kulture na  500.000  kuna izdvojenih za posljednju fazu obnove objekta Maksimilijan, ali i  na svih 24 milijuna kuna koje je ono ove godine dalo za kulturnu baštinu Krapinsko-zagorske županije. “Ovo je uz stalna ulaganja naših vlastitih sredstva i provedbu projekta E-culture pokazatelj truda Krapinsko-zagorske županije za očuvanje funkcije naših vrijednih spomenika kulture” zaključio je župan Kolar.

  Načelnik općine Stubičke Toplice Vladimir Bosnar istaknuo je veliku važnost Specijalne bolnice za cijelu lokalnu zajednicu i čestitao svima koji su radili na ovom projektu, ali i na razvoju u posljednjih nekoliko godina.

  Ravnatelj bolnice Davor Gredičak ovom je prilikom najavio novu investiciju za poboljšanje kvalitete boravka pacijenata – projekt koji će osigurati još 20 kreveta standarda 4 hotelske zvjezdice te jedan ili dva apartmana od 5 zvjezdica.

  Objekt Maksimilijan počeo je graditi biskup Maksimilijan Vrhovec 1810 godine. Po završetku, 1814. godine, postao je jedan od najljepših topličkih objekata u ovom dijelu Europe sa unutarnjim bazenom i smještajnim kapacitetom. Zgrada je kroz sljedeća dva stoljeća polagano propadala pa je tako prije pet godina završila u poluderutnom stanju – sa krovištem koje propušta i zidovima s kojih je otpadala žbuka. U obnovu objekta je u posljednjih pet godina uloženo oko 25 milijuna kuna. Posljednji dio obnove odnosio se na sanaciju krova i fasade sjevernog krila. Ovi su radovi obuhvatili obnovu krovišta, izvođenje hidroizolacije, zamjenu vanjske stolarije i adaptaciju pročelja.

  Obilježavanju završetka radova nazočila je i zamjenica župana Jasna Petek, načelnik sektora za gospodarenje i financiranje Ministarstva kulture Blaž Žilić i ravnatelji zdravstvenih ustanova Krapinsko-zagorske županije.

   

  Leave a reply →

Photostream